Er sykkeltrening inne noe for deg?

Fra en spinningtime på MOOV Treningssenter (foto: Juan Antonio Jaime)

Skrevet av André Slaattelid/Ingvild K. Stallemo

Sykkel inne, eller spinning, er kanskje en av de gruppetreningsformene som har holdt seg mest stabil i mange år. Det går aldri av moten. Det ser hvert fall ikke slik ut foreløpig. En av hovedgrunnene til dette tror vi har mye å si med hvor effektiv denne treningsformen er både for å bedre kondisjonen og for å øke forbrenningen. I tillegg er det en treningsform som egner seg for de aller fleste.

I dette innlegget ønsker vi å komme med noen råd til hvordan du kan gjøre sykkeltimen mest mulig effektiv.

Juster sykkelen din riktig: En spinningsykkel blir brukt av mange mennesker, og alle er forskjellige. Derfor må man hver gang stille inn sykkelen etter egen høyde og behov. Dette for å tråkke optimalt gjennom hele timen, og for å unngå skader og smerter. På MOOV har vi svært dyktige spinninginstruktører, som mer enn gjerne ønsker å hjelpe deg til å stille inn sykkelen riktig.

Les også om de forskjellige sykkeltimene våre: Sykkel, og når de går: Timeplan

Hånd-, arm- og skulderposisjon: Under all form for trening er det viktig å ha en god holdning, mest for å unngå skader og smerter, men også for å få en mest mulig effektiv treningsøkt. Når man sykler skjer det meste av bevegelsene i bena, men likevel er det viktig å være bevisst på overkroppen. Når du sykler, husk derfor å alltid ha albuene litt bøyd, skuldrene avspent og blikket fremover. I tillegg, tenk litt over hvor du plasserer hendene dine, alt ettersom du sitter eller står, sprinter eller klatrer. Les mer om dette i denne oversikten fra Spinning®.

Hold takten: Øv deg på å tråkke i takt med musikken. Det betyr ikke at du kun kan velge en takt, man kan både halvere og doble. Jo bedre du klarer å følge musikken og instruktøren, desto hardere kan du presse deg. I tillegg gjør dette at det er lettere å finne riktig gir/belastning, noe som er skadeforebyggende for knærne dine.

Drikk nok vann: Vann bør man få i seg uansett om man trener eller ikke. Får du ikke i deg nok væske vil ikke kroppen fungere optimalt, og du vil ikke få like god effekt av treningen din. I følge American College of Sports Medicine Guidelines for Exercise & Hydration er det viktig å drikke både før, under og etter treningsøkten for å få best mulig effekt. Her et lite tips til hvordan det kan drikkes:

Før trening: Drikk 4-5 dl vann minst fire timer før du skal trene, og 1-2 dl vann 10-15 minutter før.

Under trening: 4-5 dl vann fordelt utover timen, drikk gjerne hver 15-20 minutt.

Etter trening: Fortsett å drikk jevnlig med vann også etter trening.

Prøv fem ganger: Gi deg selv noen ganger, si fem, før du bestemmer deg for om dette er treningen for deg eller ikke. Ofte når man prøver nye treningsformer er det mye å sette seg inn i, noe som kan virke demotiverende for mange. Du må bli kjent med kroppen din, og hvordan den responderer. Det tar noen ganger å lære seg hvordan du best mulig forbereder deg til timen og hvor mye du skal gi underveis for å posisjonere kreftene dine.

Les også: Dans deg i form på MOOV

Et lite tips her – ta en makspulstest! Da kan du under hele timen se hvordan du ligger an i forhold til instruktørens anbefalinger, din egen dagsform og egne begrensninger.

Kjøp et pulsbelte i vår resepsjon som får opp dine data på skjermen i sykkelsalen!

I tillegg til dette kan du også laste ned en app fra bodybike (indoor cycling) for å få frem watt som måleenhet under din sykkeløkt.

Instruktør Tom Erik (foto: Juan Antonio Jaime)

Kilde: spinning.com


Vil du bli medlem?

Finn medlemskapet som passer for deg

Bli medlem