Løpeteknikk

Skrevet av Ingvild K. Stallemo

Det er mye snakk om hva som er riktig og gal løpeteknikk, men det å endre måten man har løpt på i alle år, er vanskelig. De fleste mosjonister lander med samme type løpesteg som når de går. Det vil si på hælen med foten langt fremfor seg. Det fører til en hardere og kraftigere landing og øker pronasjonen i anklene – det vil si at anklene faller innover. Dette skaper videre større belastning for knærne og er mye mindre effektivt, eller energiøkonomisk. Lander man derimot under tyngdepunktet vårt, altså rett under kroppen, blir landingen både lettere og mykere, og mye mer effektiv.

Ok, så nå har du lært litt om hvordan du skal gjøre det i teorien. Men hvordan skal du få til dette i praksis? Her har du fem tips til hvordan løpesteget ditt kan bli enda bedre.

Les også: Høsttimeplanen

1. Holdning/utgangsposisjon

Holdning, holdning, holdning. Er det noen som ikke snakker om det? Når vi løper, ønsker vi å komme oss fra A til B på mest mulig effektiv og minst mulig skadelig måte. Å løpe med stolt holdning, skuldrer trukket tilbake, hoften lett fremover og en liten bøy i knærne er en god utgangsposisjon. Det gjør ikke bare at vi ser bedre ut og løper mer effektivt, men skaper også bedre forhold for lungene våre, som igjen fører til bedre respirasjon og luftutveksling.

2. Kortere steg, høyere frekvens

Som nevnt, mosjonister har en tendens til å ta lange, tunge løpesteg. For mange er det helt greit. Ønsker du derimot å lande med foten under kroppens tyngdepunkt, for å bedre en tid og effektivisere løpingen din, kan det lønne seg å jobbe med frekvensen. Det vil si hvor mange steg du tar i minuttet. En enkel tommelfingerregel er 3 steg i sekundet. Altså 180 steg i minuttet. Det er fullt mulig dersom du korter ned skrittlengden din.

3. Det kontrollerte fallet

Hvis du tenker deg om, så er både gange og løping mange kontrollerte fall. Hver gang du løfter det ene benet, faller du fremover, og tar deg i mot igjen. Ikke bare tenk på det nå, men også når du er ute på din neste løpetur. Når du står i utgangsposisjonen, før tyngden fremover på forføttene, istedenfor å havne så langt bakpå.

4. Armbruk

Hvilken retning løper du i? Fremover vel! Hva tror du da skjer dersom armene dine vingler fra side til side? Det fører til at du også roterer på overkroppen, noe som gjør det vanskeligere å holde opp løpefrekvensen. Knytt hendene lett, hold albuene i 90 grader og la armene få pendle rett frem og tilbake – altså i løpsretningen.

5. Hoftebevegelse

Dersom du klarer å øke bevegelsen i hofteleddet ditt, vil det meste gå lettere. Se for deg foten din som et hjul – den skal gå i sirkler. Dette oppnår du ved å løfte knærne enda høyere når du har benet foran deg, og bøyer enda mer i kneet når du har benet bak deg.

Alle disse fem tipsene er lettest å utføre i oppoverbakke og ved høy fart, men er fullt mulig å få til også på flatmark og i rolig joggetempo. Det kan likevel være motiverende å jobbe med stigningsløp først. Avslutt den vanlige langkjøringen med noen bakkeløp, da får du både trent på teknikk og får litt variasjon. Husk: Du kan ikke endre steget ditt over natten, og hvert fall ikke endre på alt dette på en gang. Start med en ting, for eksempel med en bedre holdning, eller kortere steg.

Dersom du ønsker å analysere løpeteknikken din, eller ønsker flere tips til hvordan du kan bli en bedre løper, ta kontakt med en av våre personlige trenere eller bli med på en av våre løpetimer på mølle.

Kilder:

Therese Haare, Trimmen og Löplabbet

https://www.loplabbet.no/5-ele...

http://www.trening.no/utholden...


Vil du bli medlem?

Finn medlemskapet som passer for deg

Bli medlem